Na wat polsen in ons netwerk kwamen we tot de ontdekking dat ons doel heel wat stof deed opwaaien. Het is best simpel. Kuddedier alleen in hokje? Niet blij. Kuddedier met zijn vrienden bewegend in de buitenlucht? Zeer blij! Er kwam een enorm enthousiasme omhoog om deze boodschap te verspreiden. Maar veel mensen lopen tegen een muur. Er lijkt op veel plekken nog een scheidingslijn te bestaan tussen de traditionele, en de meer vooruitstrevende paardeneigenaren. En die eerste zitten helemaal niet te wachten op zo’n geitewollensok die hen eens even komt vertellen dat het allemaal anders zou moeten.

De eilandjes zonder bootjes

Daar zagen wij een mogelijkheid om ons als verbinder op te stellen. Vanuit mijn opleiding Culturele Maatschappelijke Vormer heb ik een ‘spin in het web-gedachtegoed’ meegekregen. Je ontdekt de eilandjes en zet de mensen aan tot het bouwen van bootjes, zet aan tot handel drijven en neemt de juiste mensen aan de hand om de rest te motiveren. Dat zouden we hier kunnen doen!!

Die gemotiveerde mensen, dat zijn onze ambassadeurs. Voorlopers op het gebied van natuurlijke huisvesting. Bovengemiddeld geïnteresseerd in het wezen paard en klaar om een boodschap te verspreiden. Alleen is er voor veel van hen geen medium op dit moment. Facebookgroepen stellen scherpe regels dit wel, dit niet. Op evenementen is het ook soort zoekt soort. Ik durf te gokken dat een aantal van onze ambassadeurs al de kriebels krijgen als ze denken aan rondlopen op een dressuurwedstrijd op hoog niveau op dit moment.

Dus voor al die mensen die geen ingang hebben zoals een voedingsadvies waarin je ook een stuk welzijn mee kan nemen, of een behandeling waarbij dagelijkse lichaamsbeweging besproken kan worden. Daar zijn wij. Met het medium film.

Wij kennen paardenmensen. Ik ben er zelfs al jaaaaaaaren zelf eentje. Er is iets dat we allemaal gemeen hebben. En dat is de liefde voor het paard. Het warme gevoel van hun adem op je hand. De zachte vacht. Ogen om in te verdrinken. Kracht, souplesse, vertrouwen. Gekke bokkesprongen, kwajongensstreken. Het gevoel van vriendschap wanneer je samen op ontdekkingstocht gaat. De overwinning en ontlading wanneer iets moeilijks samen is gelukt. We hebben het allemaal. Zelfs als je je paard op stal zet, diep van binnen zijn we allemaal dat 9 jarige paardenmeisje die met grote ogen aan de bakrand staat dromen om er ook eens op te mogen zitten.

De rekensom

En daar is onze ingang, ons bootje. In onze vrije tijd kunnen best nog wat meer paarden hoor. Is er iets leuks op tv over paarden? Dan zit de meerderheid van ons te kijken. En daar willen wij zijn. Een nieuwe docu over paardenhouden in Nederland. Geen ver van je bed shot maar gewoon hier in onze koude kikkerlandjes(al weet ik niet zeker of je dat van België ook mag zeggen)

We hebben dus aan de ene kant de groep die nog van niets weet. Die al jaren hun paarden op een bepaalde manier houden die werkt. Die hun successen behalen, of niet maar waar de manier van huisvesting van hun paard eigenlijk geen point of interest is. Voorzieningen gericht op training en op het menselijke comfort staan op 1.

Aan de andere kant. De gemotiveerde mensen met een boodschap maar nergens om die boodschap te kunnen spuien.

In het midden; twee nieuwe filmmakers met de skills om een mooie productie neer te zetten die dat programma kan zijn waar al die paardenliefhebbers in hun vrije tijd naar willen kijken maar.. zonder de voorzieningen die nodig zijn voor zo’n grote productie(Veel tv docu’s en programma’s starten vanaf 70.000 euro).

De conclusie

Ik denk dat het ondertussen duidelijk is. Dit project past niet bij een filmfonds met regels, of bij een tv zender die een grote invloed wil uitoefenen. Dit is een project dat van ons allemaal is. Waar wij als paardenliefhebbers allemaal een aandeel in kunnen hebben. In kennis, in sponsoring van producten, en in geld. En velen van jullie hebben ons al voorzien van waardevolle tips, locaties en onderwerpen om gebruik van te maken in het verdere productieproces.

De sneeuwbal van verandering rolt al. Hij bestaat uit een vrij grote groep mensen die allemaal meer paarden buiten in de kudde willen zien. Samen kunnen we de sneeuwbal sneller laten rollen en nog meer vlokjes aan ons laten kleven totdat deze lawine niet meer te stoppen is!

Groetjes van deze enthousiaste producent!

Leonie

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *